VÅR AVLSFILOSOFI 

 

Vi følger Norsk Kennel Klubs etiske regler for oppdrett som en selvfølge. 

Rasetypisk gemytt

Våre avlsdyr skal ha rasetypisk gemytt til glede for valpen, eieren og samfunnet.

Sosialisering, veiledning og oppfølging

1. Våre valper blir sosialisert inne midt opp i hverdagslivet med god eksponering til alle vanlige lyder, ulike type mennesker og situasjoner samt dyr mens de er hos oss. Vi anser sosialisering hos oppdretteren som noe av det viktigste vi kan gjøre for valpens fremtid.

2. Valpene får regelmessige ormekurer og blir gitt næring etter beste tilgjengelige kunnskap om faget.

3. Valpene blir levert ferdig registrert hos NKK med fyldig veterinærattest og valpeguide (med mer).

4. Hos oss har valpene fått mye mosjon på kupert terreng blant annet for å gi muskulaturen og hofteleddene best mulig utgangspunkt for sunn utvikling.

5. Våre valpekjøpere får en kunnskapsrik oppfølging. 

Funksjonell helse
Vårt mål er hunder som lever et langt liv uten lidelser som senker livskvaliteten eller forkorter levealderen. Ingen hund er perfekt - vi jobber målbevisst å redusere omfanget av lidelser som har innvirkning på både livskvalitet og levealder i denne rasen.

Hofteleddsdysplasi/albueleddsdysplasi

1. Våre avlsdyr er offisielt røngtet for hofteleddsdysplasi og albueleddsdysplasi.

2. Vi selger våre valper kun til personer som forstår viktigheten av kjent status på HD og AD, og har lovet i kjøpskontrakten å røngte sine valper offisielt før fylt 2 år. HD og AD er polygenetiske lidelser og derfor må vi ha mest mulig informasjon fra hele kullet for å kunne predikere hva våre avlsdyr bærer av anlegg.

Øyenlysning (ECVO) og PRA

1. Alle våre avlsdyr har en kjent PRA status (fra medio 2018 - også offisielt på NKKs dog web). Bærere av PRA mutasjonen kan kun parres med individer som er frie for mutasjonen.

2. Alle våre egne avlsdyr blir ECVO øyenlyst offisielt før første parring.

3. Vi selger våre valper kun til personer som forstår viktigheten av kjent status på ECVO, og derfor har lovet i kjøpskontrakten å få valpen sin øyenlyst (ECVO) offisielt før fylt 2 år. ECVO sjekker for lidelser som er polygenetiske i sin natur, og derfor må vi ha mest mulig informasjon for å kunne predikere hva våre avlsdyr bærer av anlegg.

Allergi, hormonforstyrrelser, NAD, Dilution, IMHA etc.

Vi lover å offentligjøre alle diagnoser våre hunder og våre valper får på nettsidene vår. Ingen hund er uten lyter - det viktigste for oss er at ingen hund med lidelser som påvirker livskvalitet eller levealder markant negativt blir brukt i avl, og hunder blir kombinert med kunnskap og nok informasjon om linjene slik at man unngår å fordoble skadelige gener.

Rasetypisk eksteriør basert på rasestandarden
Rasestandarden er basert på eksteriør som er optimal for de arbeidsoppgavene denne rasen ble utviklet for å utføre. Derfor er vårt mål til å avle fram hunder som gjenspeiler beskrivelsen i rasestandarden. Du kan lese rasestandard for spansk vannhund her:  https://web2.nkk.no/filestore/Rasestandard/Spansk-vannhund-FCI-336.pdf

Lesematerial

Judges Guide (Maija Heinilä)

Perro mentalundersøkelse (svensk)