VÅR AVLSFILOSOFI

Mentalitet -Helse - Rasetype 
til glede for hunden, eieren og samfunnet

Vi følger Norsk Kennel Klubs etiske regler for oppdrett som en selvfølge. 

Rasetypisk gemytt

Våre avlsdyr skal ha rasetypisk gemytt til glede for valpen, eieren og samfunnet.

Sosialisering, veiledning og oppfølging

1. Våre valper blir sosialisert inne midt opp i hverdagslivet med god eksponering til alle vanlige lyder, ulike type mennesker og situasjoner samt ulike type dyr mens de er hos oss. Vi anser sosialisering hos oppdretteren som noe av det viktigste vi kan gjøre for valpens fremtidig mental utvikling.

2. Våre valpekjøpere får en kunnskapsrik oppfølging. 

Funksjonell helse
Vårt mål er hunder som lever et langt liv uten lidelser som senker livskvaliteten eller forkorter levealderen. Ingen hund er perfekt - vi jobber målbevisst å redusere omfanget av lidelser som har innvirkning på både livskvalitet og levealder i denne rasen.

1. Valpene får regelmessige ormekurer og blir gitt næring etter beste tilgjengelige kunnskap om faget.

2. Valpene blir levert ferdig registrert hos NKK med fyldig veterinærattest og en valpeguide (med mer).

3. Hos oss har valpene fått mye mosjon på kupert terreng blant annet for å gi muskulaturen og hofteleddene best mulig utgangspunkt til sunn utvikling.

Hofteleddsdysplasi/albueleddsdysplasi

1. Våre avlsdyr er offisielt røngtet for hofteleddsdysplasi og albueleddsdysplasi.

2. Vi selger våre valper kun til personer som forstår viktigheten av kjent status på HD og AD, og har lovet i kjøpskontrakten å røngte sine valper offisielt før fylt 2 år. HD og AD er polygenetiske lidelser og derfor må vi ha mest mulig informasjon fra hele kullet for å kunne predikere hva våre avlsdyr bærer av anlegg.

Øyenlysning (ECVO) og PRA

1. Alle våre avlsdyr har en kjent PRA status. Bærere av PRA mutasjonen kan kun parres med individer som er frie for mutasjonen.

2. Alle våre egne avlsdyr blir ECVO øyenlyste offisielt før første parring.

3. Vi selger våre valper kun til personer som forstår viktigheten av kjent status på ECVO, og derfor har lovet i kjøpskontrakten å få valpen sin øyenlyst (ECVO) offisielt før fylt 2 år. ECVO øyenlysing sjekker for lidelser som er polygenetiske i sin natur, og derfor må vi ha mest mulig informasjon for å kunne predikere hva våre avlsdyr bærer av anlegg.

Allergi, hormonforstyrrelser, NAD, Dilution, IMHA etc.

Vi lover å offentligjøre alle diagnoser våre hunder og våre valper får på denne nettsiden. Ingen hund er uten lyter - det viktigste for oss er at ingen hund med lidelser som påvirker livskvalitet eller levealder markant negativt blir brukt i avl.

Rasetypisk eksteriør basert på rasestandarden
Rasestandarden er basert på eksteriør som er optimal for de arbeidsoppgavene denne rasen ble utviklet for å utføre. Derfor er vårt mål til å avle fram hunder som gjenspeiler beskrivelsen i rasestandarden. Du kan lese rasestandard for spansk vannhund her:  https://web2.nkk.no/filestore/Rasestandard/Spansk-vannhund-FCI-336.pdf

Lesematerial

Judges Guide (Maija Heinilä)

Perro mentalundersøkelse (svensk)